Friday, December 22, 2006

 

I'm a one piece person

Mijn school in Sydney is als een carrousel waar mensen op en af springen, samen een toertje maken, om daarna weer terug naar afzender gestuurd te worden. Vrijdags zit je nog samen in de klas en de volgende dag zit je klasgenoot weer in Seoel, Zuid-Korea of Lima, Peru.

Maar iedere week komt er ook weer vers bloed met nieuwe verhalen. Zo is er Santiago uit Colombia. Santiago wou in het Engels uitleggen dat hij een man uit een stuk was en zeker geen onbetrouwbare drugsdealer uit Medellin. Maar hij vertaalde deze uitdrukking iets te letterlijk uit het Spaans en zei :"I'm a one piece person". De leraar begreep wat hij wou zeggen maar in het Engels is de uitdrukking :"What you see is what you get". Nu hadden we de week ervoor in de klas geleerd dat een one-piece een bikini uit één stuk is, oftewel een monokini. I'm a one piece person krijgt zo wel een heel andere betekenis.


Van de monokini-lover naar de piramide-man. Klasgenoot Ahmed woont namelijk op één kilometer afstand van de beroemde piramides in Caïro. Hij zei dat ze in het echt veel imposanter lijken dan op foto, wat me logisch lijkt. Hermanski lijkt in het echt ook veel imposanter dan op zijn blogfoto's. Ahmed wou een groot misverstand over Egypte uit de wereld helpen. De meeste mensen denken Egypte : veel zand, veel kamelen = very hot. U dacht fout. Het weer in Caïro is zeer gematigd ... volgens Egyptische normen.

Van de piramides over naar de samba in Brazilië, klasgenoot Frederico woont en werkt als advocaat in Sao Paulo. Een stad waar de hele Australische bevolking in zou passen : om en bij 20 miljoen inwoners. Het resultaat van te veel mensen op een te kleine oppervlakte is een gigantisch verkeersprobleem. Frederico woont op 11 km van zijn werk en hij deed er 1,5 uur over om zijn werk te bereiken. De Braziliaanse weerman had het volgens hem zeer gemakkelijk in de zomer, want elke dag kende hetzelfde weerpatroon. Het weerbericht gaat daar ongeveer zo :"morgenvroeg gaat het kwik van hot hotter naar hottest en in de namiddag krijgen we een fikse stortbui, na de verfrissing gaat het kwik weer richting muy caliente."

De Tsjech Jirzy wist ook iets interessants te vertellen over Tsjechië; kapitaalkrachtige Russen kopen grote stukken grond op in Tsjechisch Bohemen. Na jarenlang onder het communisme door de Russen lastig gevallen te zijn, is het onder het kapitalisme gewoon hetzelfde liedje. Een mooi voorbeeld van 'history repeating'.


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?