Sunday, April 29, 2007

 

Anzac Day

Er zijn Anzac koekjes, Anzac monumenten, Anzac avenues, Anzac bruggen en er is dus ook een Anzac dag (op 25 april). Wie of wat is een Anzac ? Sinds kort ben ik erachter gekomen. Anzac staat voor :'Australian and New Zealand Army corps."

Tijdens WO I landden Australische en Nieuw-Zeelandse troepen (de Anzac's) op 25 april 1915 in Turkije op de Gallipoli landtong, om daar te vechten tegen de Turken (die collaboreerden met de Duitsers). Ook al was de slag bij Gallipoli geen onverdeeld succes voor de Anzac's, de Turken wonnen, is het een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Australië en Nieuw-Zeeland.
De toentertijd jonge naties kwamen in feite net uit hun adolescentie op weg naar een meer volwassen bestaan, ze waren op zoek naar hun identiteit in de wereld. De slag bij Gallipoli was de eerste maal dat beide naties zich toonden op het internationaal strijdtoneel.


Australiërs zijn nog altijd zeer trots op hun eigen landje. Veel bedrijven laten bij hun reclame-advertenties volgende slogan drukken : 100% Australian owned 100% Australian made. Dat klinkt een beetje nationalistisch maar de Aussies leven dan ook op een immens privé-eiland.

Bedankt voor al de verjaardagswensen ... 29, oh my God ... ik heb hier al een lijstje gemaakt "Things to do before you turn 30". Hermanski heeft zichzelf op 28 april een Dolhpin swim tour cadeau gedaan, een verjaardag om niet snel te vergeten. Het was een stralend zonnige dag en enkele tientallen dolfijnen waren op de afspraak om een glas champagne te drinken.


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?